Erityisruokavaliot

Kaikki ruoka-aineet eivät välttämättä sovi meille kaikille. Erityisruokavalioissa vältetään tiettyjä ruoka-aineita, koska ne aiheuttavat allergiareaktioita tai muunlaisia yliherkkyysoireita. Suomessa yleisiä erityisruokavalioita ovat mm. laktoosi-intoleranssi ja maitoallergia. Onneksi kaupan laajasta elintarvikevalikoimasta löytyy paljon vaihtoehtoja, jotta myös nämä yksilölliset ruokavaliot voidaan koostaa terveellisen ruokavalion periaatteiden mukaisesti.

 

Laktoosi-intoleranssi

Laktoosi-intoleranssissa maitosokerin eli laktoosin imeytyminen on häiriytynyt, koska ohutsuolessa ei ole riittävästi tähän tarvittavaa entsyymiä. Laktoosi-intoleranssi puhkeaa useimmiten koulu- tai aikuisiässä ja jatkuu koko elämän ajan.

Osa pystyy nauttimaan kerrallaan pieniä määriä laktoosia, osa ei siedä laktoosia ollenkaan. Yksilöllinen laktoosia sisältävien elintarvikkeiden rajoittaminen auttaa pitämään oireet kurissa.

Laktoosia on luonnostaan ainoastaan maidossa, joten ruokavaliossa vältetään maitotuotteita ja tarpeen mukaan maitopohjaisia valmistusaineita sisältäviä elintarvikkeita. Useimmille sopivat vähälaktoosiset maitotuotteet ja hapanmaitotuotteet. Markkinoilla on myös monia täysin laktoosittomia maitovalmisteita. Vastaavia täysin laktoosittomia kasvipohjaisia tuotteita käytettäessä on tärkeää varmistaa, että niistä saa myös kalsiumia, jodia ja D-vitamiinia.

 

Laktoosittomat Becel-tuotteet:

Becel Kevyt 38% 400 & 600g

Becel Original 400g

Becel Oliivi 38% 400g

Becel Avokado- & Limeöljylevite 375g

Becel Saksanpähkinäöljylevite 375g

Becel Luomu 400g

Becel Original Juokseva kasviöljyvalmiste 500ml

Becel Manteli- & Kookosöljy juokseva kasviöljyvalmiste

Becel Avocado Juokseva kasviöljyvalmiste