Kasvisruokavalio on terveys- ja ympäristöteko

Kasvikunnan tuotteiden tulisi olla ruokavalion perusta sekä ympäristön että terveyden kannalta. Kasvisruokavalio voidaan koota monella eri tavalla, mutta myös siinä täytyy kiinnittää huomiota terveellisiin ja monipuolisiin ruokavalintoihin. Monipuolisesti toteutettuun kasvisruokavalioon kuuluu paljon ja vaihtelevasti monia erilaisia kasvikunnan tuotteita, mikä turvaa riittävän vitamiinien ja kivennäisaineiden saannin.

 

Laktovegetaarinen, lakto-ovo-vegetaarinen, pescovegetaarinen, semivegetaarinen, fleksaus

Monipuolisesti toteutettu maitotuotteilla, kananmunalla ja/tai kalalla täydennetty kasvisruokavalio vastaa ravitsemuslaadultaan ravitsemussuositusten mukaista sekaruokavaliota.

  • Kasvisruokavalioista yleisimmässä eli laktovegetaarisessa ruokavaliossa käytetään kasvikunnan tuotteiden lisäksi maitotuotteita.
  • Lakto-ovo-vegetaarisessa ruokavaliossa käytetään lisäksi kananmunaa.
  • Pescovegetaariseen ruokavalioon valitaan kasvisten lisäksi maitotuotteita, kananmunaa ja kalaa.
  • Semivegetaarisessa ruokavaliossa käytetään kaikkia muita eläinkunnan tuotteita paitsi punaista lihaa.
  • Fleksaus on osa-aikaista kasvisruokailua. Ideana on, että ruokavalio koostuu pääosin kasviksista ja lihaa syödään esimerkiksi vain viikonloppuisin ja juhlapäivinä tai joustavasti tilanteissa, joissa lihan välttäminen tuntuu hankalalta.

Riittävä pehmeiden rasvojen saanti on tärkeää varmistaa käyttämällä päivittäin kasviöljyjä ja kasviöljypohjaisia levitteitä sekä pähkinöitä ja siemeniä. Maitovalmisteista kannattaa suosia rasvattomia tai vähärasvaisia vaihtoehtoja, jolloin kovan rasvan saanti ei nouse liian suureksi.