Hyvää rasvaa - kasvipohjaisesti

Rasva on elintärkeä ravintoaine. Meidän pitäisi syödä sydänterveydestä huolehtimiseksi enemmän tyydyttymättömiä rasvoja, joita löytyy esimerkiksi avokadoista, pähkinöistä ja kasviöljyistä. Tyydyttyneitä rasvoja sisältäviä tuotteita, kuten voita, rasvaisia lihoja ja leikkeleitä olisi puolestaan syytä välttää. Kasviperäisten ruokarasvojen ja muiden vastaavien tuotteiden kulutuksen lisääminen tekee hyvää sekä terveydelle että ympäristölle.

 

Becel-tuotteet valmistetaan runsaasti tyydyttymättömiä rasvoja sisältävistä auringonkukka-, pellavansiemen- ja rypsiöljyistä.

 

Levitteisiin lisätään myös hieman kiinteämpää palmuöljyä oikeanlaisen rakenteen saavuttamiseksi.

luonnon kasviöljyt

Auringonkukkaöljy

Auringonkukkaöjy on maultaan neutraali ja koostuu pääosin monityydyttymättömistä rasvoista. Monissa margariineissamme käytetään rapsi- ja auringonkukkaöljyjen sekoitusta kerta- ja monityydyttymättömien rasvahappojen välisen tasapainon aikaansaamiseksi. Auringonkukkaöljy sisältää myös runsaasti omega-6-rasvahappoja (linolihappo).

Pellavansiemenöljy

Pellavansiemenöljy sisältää runsaasti monityydyttymättömiä rasvoja ja sitä käytetään yhdessä muiden öljyjen kanssa oikeanlaisen rasvatasapainon aikaansaamiseksi. Siinä on runsaasti omega-3-rasvahappoja (alfalinoleenihappo), jotka on saatava ravinnosta, sillä keho ei pysty itse tuottamaan niitä.

Rypsiöljy

Rypsillä on monia hyviä ominaisuuksia. Se on myös avainasemassa margariinin valmistuksessa. Rypsiöljy koostuu suurimmaksi osaksi kertatyydyttymättömistä rasvoista, mutta siinä on myös runsaasti omega-3-rasvahappojen (alfalinoleenihappo) ja omega-6-rasvahappojen (linolihappo) kaltaisia monityydyttymättömiä rasvoja. Nämä rasvahapot ovat elintärkeitä ja ne pitää hankkia ruuasta, koska keho ei pysty tuottamaan niitä itse.

Palmuöljy

Becel-levitteissä käytetty palmuöljy on sertifioitua ja kestävän kehityksen periaatteiden mukaisesti tuotettua palmuöljyä. Palmuöljy on kasviöljy, jota saadaan öljypalmun hedelmästä.

 

Palmuöljy korvaa kovat rasvat, eikä se sisällä laisinkaan transrasvaa. Palmuöljyn korkea tuotantomäärä suhteellisen pienellä pinta-alalla tarjoaa merkittävän elannon lähteen sadoille tuhansille pienviljelijöille ennen kaikkea Malesiassa ja Indonesiassa. Nämä yhdessä tekevät palmuöljystä erittäin hyvän öljyn. Palmuöljyn korvaaminen muilla viljelykasveilla ei siis ole erityisen hyvä vaihtoehto, koska se lisäisi ympäristökuormitusta. Sillä olisi myös suoria sosioekonomisia seurauksia.

 

WWF ilmaisee asian seuraavasti: ”Palmuöljyn boikotointi ei ole ratkaisu. Palmuöljy on Aasian tärkein kasviöljy. Me Euroopassa voimme edistää kehitystä vaatimalla, että käyttämämme palmuöljy on sertifioitua. Jos kaikki eurooppalaiset yritykset boikotoisivat sitä, kukaan ei enää asettaisi vaatimuksia eikä palmuöljyn tuotanto kestävän kehityksen periaatteiden mukaan edistyisi.