Hyvää rasvaa - kasvipohjaisesti

Rasva on elintärkeä ravintoaine. Meidän pitäisi syödä sydänterveydestä huolehtimiseksi enemmän tyydyttymättömiä rasvoja, joita löytyy esimerkiksi avokadoista, pähkinöistä ja kasviöljyistä. Tyydyttyneitä rasvoja sisältäviä tuotteita, kuten voita, rasvaisia lihoja ja leikkeleitä olisi puolestaan syytä välttää. Kasviperäisten ruokarasvojen ja muiden vastaavien tuotteiden kulutuksen lisääminen tekee hyvää sekä terveydelle että ympäristölle.

 

Becel-tuotteet valmistetaan runsaasti tyydyttymättömiä rasvoja sisältävistä auringonkukka-, pellavansiemen- ja rypsiöljyistä.

 

Levitteisiin lisätään myös hieman kiinteämpää palmuöljyä oikeanlaisen rakenteen saavuttamiseksi.

luonnon kasviöljyt

Auringonkukkaöljy

Auringonkukkaöjy on maultaan neutraali ja koostuu pääosin monityydyttymättömistä rasvoista. Monissa margariineissamme käytetään rapsi- ja auringonkukkaöljyjen sekoitusta kerta- ja monityydyttymättömien rasvahappojen välisen tasapainon aikaansaamiseksi. Auringonkukkaöljy sisältää myös runsaasti omega-6-rasvahappoja (linolihappo).

 

Pellavansiemenöljy

Pellavansiemenöljy sisältää runsaasti monityydyttymättömiä rasvoja ja sitä käytetään yhdessä muiden öljyjen kanssa oikeanlaisen rasvatasapainon aikaansaamiseksi. Siinä on runsaasti omega-3-rasvahappoja (alfalinoleenihappo), jotka on saatava ravinnosta, sillä keho ei pysty itse tuottamaan niitä.

 

Rypsiöljy

Rypsillä on monia hyviä ominaisuuksia. Se on myös avainasemassa margariinin valmistuksessa. Rypsiöljy koostuu suurimmaksi osaksi kertatyydyttymättömistä rasvoista, mutta siinä on myös runsaasti omega-3-rasvahappojen (alfalinoleenihappo) ja omega-6-rasvahappojen (linolihappo) kaltaisia monityydyttymättömiä rasvoja. Nämä rasvahapot ovat elintärkeitä ja ne pitää hankkia ruuasta, koska keho ei pysty tuottamaan niitä itse.

 

Palmuöljy

Ruokarasvat voivat sisältää myös palmuöljyä. Palmuöljyssä on runsaasti tyydyttynyttä rasvaa, mutta margariinissa olevan tyydyttyneen rasvan määrä pysyy kuitenkin suhteellisen pienenä, koska joukkoon lisätään muita tyydyttymättömiä rasvoja sisältäviä öljyjä. Palmuöljy on herättänyt paljon keskustelua, sillä sen tuotanto voi muun muassa uhata eläin- ja kasvilajeja ja ekosysteemejä. Sen vuoksi on tärkeää suosia kestävän kehityksen periaatteiden mukaisesti tuotettua ja RSPO:n (Round Table on Sustainable Palm Oil) vaatimukset täyttävää palmuöljyä. Becel-tuotteissa käytettävä palmuöljy on sertifioitu RSPO:n vaatimusten mukaisesti ja rohkaisemme muita tuottajia seuraamaan esimerkkiämme.

 

RSPO määrittää vaatimukset kestävän kehityksen periaatteiden mukaan tuotettavalle palmuöljylle. Yksi tärkeimmistä vaatimuksista on, että tuotantoon ei saada käyttää metsäalueita, joiden ekosysteemi on hauras tai jotka ovat kulttuurisesti tärkeitä paikalliselle väestölle. Muut vaatimukset koskevat torjunta-aineiden käyttöä, kaskiviljelyä sekä erityisesti plantaaseilla ja tuotannossa työskentelevien työoloja.

 

Palmuöljyn käyttöä puoltaa se, että vastaavan rypsi-, auringonkukka-, kookos- tai soijaöljymäärän tuottamiseen tarvitaan 6–10 kertaa isompi pinta-ala. Toiseen rasvaan vaihtaminen vaatisi toisin sanoen huomattavasti laajemman peltoalan saman öljymäärän tuottamiseksi.

 

Lisätietoa kestävästi tuotetusta palmuöljystä ja RSPO:sta saat WWF:n sivuilta.